Jei skaitėte įrašą apie tai nuo ko priklauso kavos skonis, žinote, kad jam įtaką daro daygybė skirtingų faktorių. Nuo pupelių rūšies, skrudinimo, iki malimo ir kavos ruošimo būdų. Ko anksčiau neaptarėm – vandens svarba.
Vanduo yra viena esminių sudedamųjų dalių, kurio naudojamas kavos ruošimui. Jis sudaro 98 procentus jūsų kavos gėrimo. Kokį vandenį reikėtų naudoti ir ką keičia jo savybės šiandien ir aptarsime.
Vandens kokybė – distiliuotas, filtruotas ar mineralinis vanduo?
Kad vandens kokybė svarbi ruošiant kavą lyg ir žinojau visuomet, bet pamenu, klausant vieno podkasto, išgirdau rekomendacija kavai naudoti mineralinį vandenį. Nustebau, nes prieš tai buvau girdėjęs, kad svarbu gerai filtruotas vanduo.
Naudoti vandenį iš čiaupo nerekomenduotina, nes valant ir perdirbant, jis būna pripildytas įvairių priemaišų, kurios gali suteikti kavai papildomų nereikalingų kvapų. Jei visgi naudojate vandenį iš čiaupo, kartais nėra kito pasirinkimo, leisikite vandeniui kurį laiką pabėgti, kad vanduo, kurį naudosite būtų prasivalęs.
Distiliuoto vandens kavos ruošimui ekspertai nerekomenduoja, nes natūralūs mineralai, prarandami distiliavimo proceso metu, yra naudingi išgaunant kavos skonį. Nesu mokslininkas, todėl detaliai neaiškinsiu kodėl. Jei įdomu, galite detaliau apie tai pasiskaityti čia.
Geriausias vanduo kavai – tai vidutiniškai mineralinių medžiagų turintis, švarus ir natūraliai „minkštas” vanduo. Todėl verta apsvarstyti galimybę kavos ruošimui rinktis buteliuose parduodamą vandenį.
Vandens temperatūra
Be vandens švaros ir mineralinių medžiagų kiekio, kavos ruošimui svarbi ir vandens temperatūra. Dažnai megėjai kavos ruošėjai į kavos temperatūra nekreipia daug dėmesio, tačiau nuo vandens temperatūros smarkiai priklauso Ekstrachavimo – kavos dalelių tirpimas ir išsiskyrimas į vandenį.
Kuo vanduo karštesnis, tuo greičiau išsiskirs kofeinas, rūgštys ir aliejai, esantys kavos pupelėse. Tačiau jei vanduo per karštas, kava gali tapti karti, nes skoninės medžiagos tirpsta per greitai ir išstumia daug deguonies.
Kaip kontrolioti vandens temperatūrą?
Visų pirma reikėtų pradėti nuo temperatūros matavimo. Tam yra specialių termometrų – infraraudonųjų, lazerinių ar įprastų skysčiams matuoti skirtų termometrų.
Kontroliavimo procesas paprastas – jei arbatinukas turi funkciją nustatyti vandens virimo temperatūrą, naudokite ją. Jei ne, virinkite vandenį iki užvirimo ir leiskite jam atvėsti iki tinkamos temperatūros prieš užpilant kavą.
Tobula vandens temperatūra
Kokia visgi ta tobula vandens temperatūra, kuri užtikrins geriausią kavos skonį? Tyrimai parodė, kad geriausiai kava ekstrahuojasi esant temperatūrai tarp 90.6°C ir 96.1°C (195°F ir 205°F).
Ši temperatūra rekomenduojama nepaisant kavos ruošimo metodo – ar naudosite prancūzišką presą, ar espresso aparatą. Be to, šviesiau skrudintą kavą rekomenduojama užpilti šiek tiek karštesniu vandeniu, o tamsesnę – šiek tiek vėsesniu, taip išvengiant nepageidaujamo kartumo.
Tinkamai parinktas vanduo ir teisinga jo temperatūra gali padėti atskleisti visą kavos skonio paletę ir suteikti jums tobulą kavos puodelį kiekvieną kartą.
2 komentarai – “Vandens svarba kavai: Kaip pasirinkti tinkamą vandenį geriausiam skoniui”
[…] NE. Svarbus ir skrudinimo būdas, malimas, kavos rūšis ir kokį vandenį naudosime bei žinoma pateikimas ir atmosfera, kur kava geriama. Tačiau kava yra meno šaka, kur kiekvienas […]
[…] Water Quality: Espresso is a simple composition – coffee and water. However, espresso coffee and water are an important combination. Use filtered water to avoid chlorine and other impurities that may affect the taste. […]