Pasikėlusi barista? Pakvieskite savo vadovą!

Prieš keletą dienų buvau kavinėje, kurioje barista, priimanti užsakymus buvo užsidėjus marškinėlius su užrašu „F**k off”. Tobulas užrašas klientus pasitinkančiam žmogui… Nežinau ką ji mastė ryte rinkdamasi aprangą. Tiesa, vėliau užsidėjo prijuostę paslėpdama užrašą, bet tas užrašas mane privertė nusišypsoti ir susimąstyti apie baristų darbą.

Baristos darbas – tai daugiau nei tik perpilti kavą iš kavos aparato į puodelį. Tai menas, kuris reikalauja aistros, kruopštumo, gebėjimo būti itin dėmesingam detalėms ir turbūt svarbiausia – puikių bendravimo su klientais įgudžių.

Baristos kasdienybė

Darbas kavos namuose gali atrodyti paprastas, apsupta kavos aromato barista ruošia gėrimus ir bendrauja su ateinančiais draugais bei svečiais, tačiaų jų darbas kavinėje reikalauja nemažai žinių, ištvermės, o kartais ir neblogo psicholognio pasirengimo, juk žmonės ateina visokie.

Baristos užduotys apima ne tik kavos paruošimą, šviežių pupelių malimą, tinkamo spaudimo parinkimą, kavos aparatų priežiūrą bei kavos papuošimo meną, bet ir kavinės atmosferos kūrimą. Tai ne tik darbas, bet ir nuolatinė kūryba.

Skoniniai Iššūkiai

Viena iš didžiausių baristos iššūkių yra suprasti kavos skonį. Kiekviena kavos rūšis turi savo unikalų aromatą ir poskonį, kurį baristos turi tinkamai atskleisti. Puiki barista turi tapti kavos someljė, sugebančiu atskirti subtilius niuansus ir pasiūlyti klientui tai, ko jis tikisi rasti savo puodelyje kavos.

Techniniai įgūdžiai

Be skonio, baristos turi įvaldyti ir techninius įgūdžius. Kavos aparato priežiūrą ir naudojimą, puodelių šildymo techniką, pieno putų plakimą, skirtingų kavos gėrimų ruošimo subtilybes – tai tik keli aspektai, kuriuos turi įvaldyti kavos meistras. Kiekvienas žingsnis turi būti atliekamas dėmesingai ir su įpatingu tikslumu, nes nuo to priklauso ne tik kavos skonis, bet ir kliento patirtis.

Kavos Menas ir Komunikacija

Baristos, žinoma, ne tik gaminą kavą, bet ir kuria kavos meną, kuris puošia puodelius kaip tikrus meno kūrinius. Pieno tulpės, širdutės bei kiti paveikslėliai ant kavos pviršiaus gali pridėti kiekvienam puodeliui nuotaikos, parodyti klientui dėmesį ir palikti nepakartojamą įspūdį.

Be to, geriausios baristos turi ne tik išpuoselėtą skonio pojutį, bet ir geba efektyviai bendrauti su klientais. Svarbi baristos darbo dalis suprasti svečių pageidavimus, rekomenduoti naujus skonius ir sugebėti reaguoti į skirtingas situacijas.

Barista – tai gyvenimo būdas

Baristos darbas – tai ne tik užduotis, tai gyvenimo būdas, kuriame skonis, kūryba ir techniniai įgūdžiai susijungia puikiai paruošti tobulą puodelį kavos. Tai – kasdienybė, kurios rezultatas jaučiamas ne tik baristos, bet ir kiekviename kliento gurkšnyje.

Baristų kursai

Norint dirbti kavinėje paprastai užtenka labai didelio noro, bet norint tapti gera barsita, reikia investuoti į savo tobulėjimą. Kiek man žinoma specialius baristų mokymus Lietuvoje organizuoja kelios organizacijos, tarp jų Backstage roasters, kavos draugas bei Caffeine.

Jonas

View Comments

Share
Published by
Jonas

Recent Posts

Tvari kava: kaip mėgautis kava nekenkiant planetai

Ar kada susimąstėte, kokį pėdsaką paliekate kiekvieną kartą gurkšnodami kavą? Nors daugeliui mūsų kava yra…

7 mėnesiai ago

Kaip išsirinkti kokybišką kavą: išsamus vadovas pradedantiesiems

Ar kada nors stovėjote parduotuvėje prieš kavos lentyną ir jautėtės pasimetę tarp daugybės pasirinkimų? Suprantu…

7 mėnesiai ago

Espresso kava: Kaip ją paruošti ir mėgautis namuose

Nesvarbu, ar esate tikras kavos entuziastas, ar tiesiog mėgstate geros kavos puodelį ryte, espresso kava…

9 mėnesiai ago

Kaip pasigaminti Cold brew namuose?

Kas yra Cold Brew? Cold brew – tai šaltos kavos gėrimas, kuris gaminamas ilgai mirkant…

11 mėnesių ago

Kaip paruošti šaltą kavą? 14 šaltos kavos rūšių

Vieni ją dievina, kiti nekenčia, o mažamečių tėvai kitokios kavos apart šaltos dažnai ir negeria,…

11 mėnesių ago

Kaip veikia kofeinas – kodėl kava mus žadina?

Kaip kofeinas mus žadina: Sunkus rytas, reikia kavos? Kavoje esantis kofeinas – tai medžiaga, kuri…

1 metai ago