Ar teko girdėti apie Kopi Luwak arba palminių musangų kavą – brangiausią kavą pasaulyje? Kilogramas šios kavos gali siekti 600 Eur, o kartais viršyti ir 1300 Eur už kilogramą. Šiandien nusprendžiau pasidomėti ir pasidalinti būtent apie šią kavą, kodėl ji tokia brangi ir kuo išsiskiria iš visų kitų kavos rūšių. Ir leiskite pasakyti, kad posakis iš šūdo išspausti varškę jau paseno. Dabar spausime tūkstančius eurų!
Paprastai kava yra auginama, tuomet plaunama, džiovinama, skrudinama, malama ir galiausiai ruošiamas kavos gerimas. Kava paprastai gaminama iš arabikos ar robustos kavos pupelių. Jei kava kažkiek teko domėtis – nieko naujo. Tačiau, yra ir įdomesnių kavų, šiek tiek kitaip apdirbamų kavų. Viena jų – Kopi Luwak.
Ne, šios kavos pavadinimas nėra lenkiškas. Tačiau kalbant apie šios kavos pavadinimą svarbu paminėti iš kur ji kilusi. O Kopi Luwak atsirado Indonezijoje, kur ‘Kopi’ reiškia ‘kava’, o ‘Luwak’ ir yra palminio musango pavadinimas. Ką bendro turi kava ir palminis musangas paklausite. O aš skubu atsakyti.
Pasirodo, kad didžiausias šios kavos išskirtinumas yra būtent apdirbimo procese, kuris reikalauja ne tik žmonių, bet ir nedidelių žinduolių – palminių musangų įsitraukimo. Šie nedidelės katės dydžio gyvūnėliai apart vabzdžių ir vaisių taip pat yra pamėgę kavos uogas, kurias prarija, uogos minkštąją dalį suvirškina, o vėliau kiek apvirškintas kavos pupeles žmonės randa sulipusias musango išmatose. Jau nemalonu? Čia tik pradžia.
Vietiniai gyventojai, šias unikaliai apdirbtas pupeles plauna, ir skrudina bei tiekia pasaulio rinkai. Nejuokauju. Ir būtent dėl šio proceso ši kava tokia brangi.
Palminio musango žarnyne apdirbtos kavos pupelės dėl skrandžio sulčių praranda dalį kartumo ir įgauna ypatingą skonį. Kavos žinovai teigia, kad šį kava ypatinga ne tik dėl to, kad pabūvojo musango organizme, kur buvo apvirškinta, bet ir dėl to, kad šis gyvūnas ypač jautrus skoniui ir kvapui, todėl atsirenka tik pačias geriausias kavos pupeles.
O galutinis kavos skonis, priklauso nuo musango amžiaus, streso lygio, sveikatos bei kitų aspektų galinčių daryti įtaką virškinimui bei žinoma nuo kitų įprastesnių faktorių – tokių, kaip skrudinimas.
Dėl sudėtingumo išgauti šią kavą, jos pasaulyje pagaminama nedaug, bet didėjanti šios kavos paklausa ir didelė kaina vietinius gyventojus skatina ieškoti būdų jos išgauti daugiau. Tai lėmė Kopi Luwak fermų atsiradimą, kur šie gyvūnėliai auga narvuose ir minta kavos uogomis, kurių patys atsirinkti nebeturi galimybes, bet valgo tai kuo yra yra šeriami.
Sąlygos daugelyje šių fermų yra tragiškos. Ankšti narvai, prasta mityba, atskirtis nuo kitų savo rūšies atstovų. Dalis šios kavos pupuliarinimo pradininkų pradėjo kampanijas skatinančias atsisakyti šios kavos rūšies būtent dėl žiaurumo su gyvūnais
Prastos gyvenimo sąlygos bei tai, kad didelę dalį kainos, tiek kopi luwak renkant natūraliomis sąlygomis, tiek auginant fermose, sudaro darbo užmokestis todėl vis daugėja bandymų imituoti jos skonį įvairiais fermentacijos procesais.
Išduota net keli patentai skirti musango virškinimo sistemą įmituojantiems tirpalams. Papildoma paskata ieškoti alternatyvų yra ir mažėjanti palminių musangų populiacija.
Kopi Luwak istorija prasideda nuo 18 amžiaus, kuomet Olandų kolonistai kavą atvežė į Indoneziją, kur ji pradėta auginti. Olandai draudė Olandiškose plantacijose užaugintą kavą gerti, taigi 19-ame amžiuje Javos salos ūkininkai pradėjo kavą gaminti iš palminių musangų išmatų rastų savo plantacijose.
20-ame amžiuje Kopi Luwak kava pradėjo garsėti pasaulyje, o jos retumas, bei didelės darbo jėgos poreikis pavertė ją bragiausia kava pasaulyje. Ji vis dažniau buvo pristatoma, kaip egzotiška prabangos prekė.
Be Kopi Luwak yra ir daugiau brangių kavų. Havaju Kona kava auginama ant Havajų ugnikalnių šlaitų, Black Ivory Coffee yra viena iš brangiausių kavos rūšių, ji gaminama Tailande, panašiai, kaip ir Kopi Luwak, ši kava praeina per dramblio virškinimo sistemą. Ji yra ypatinga ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl unikalaus bei etiško gamybos proceso.
Kokių dar žinai įdomių, prabangių kavų? Pasidalink su manimi instagrame @1kava.lt
Ar kada susimąstėte, kokį pėdsaką paliekate kiekvieną kartą gurkšnodami kavą? Nors daugeliui mūsų kava yra…
Ar kada nors stovėjote parduotuvėje prieš kavos lentyną ir jautėtės pasimetę tarp daugybės pasirinkimų? Suprantu…
Nesvarbu, ar esate tikras kavos entuziastas, ar tiesiog mėgstate geros kavos puodelį ryte, espresso kava…
Kas yra Cold Brew? Cold brew – tai šaltos kavos gėrimas, kuris gaminamas ilgai mirkant…
Vieni ją dievina, kiti nekenčia, o mažamečių tėvai kitokios kavos apart šaltos dažnai ir negeria,…
Kaip kofeinas mus žadina: Sunkus rytas, reikia kavos? Kavoje esantis kofeinas – tai medžiaga, kuri…