Kavos skrudinimas viena svarbiausių dalių kavos ruošimo procese darančių įtaką kavos skoniui. Todėl nepaisant ar kavą skrudinti ruošiesi pats ar pirksi ją iš skrudinimo namų, apie skrudinimą išmanyti tikrai verta. Štai keletas dalykų į ką vertėtų atkreipti dėmesį.
Tai pirmasis ir svarbiausias žingsnis. Skrudinimas padeda kavos skoniui išryškėti, todėl prieš skrudinimą, svarbu išsirinkti aukštos kokybės kavą, kuri yra šviežia ir turi išskirtinį skonį.
Kavą galima skrudinti ir keptuvėje ar orkaitėje, tačiau geriausią rezultatą pasieksi su tam skirtu aparatu, kuris pupeles pajudins tinkamu metu, kad jos apskrustų vienodai. Palaikys tinkamą temperatūrą, drėgmė ir daug kitų skirtingų aspektų.
Na o pačių skrudinimo aparatų yra labai įvairių, tiek pagal kainą, tiek pagal modelį, skrudinamos kavos kiekį ir panašius parametrus. Ekspertas šioje srityje tikrai nesu, todėl geriausia pasitarti su jų tokių aparatų pardavėjais.
Skrudinant kavą, jos skoniui didelę įtaką daro skrudinimo temperatūra. Paprastai optimali skrudinimo temperatūra yra tarp 180°C ir 250°C. Skrudinimo temperatūra palaipsniui didinama. Skuridinant pupeles per aukštoje temperatūroje jos gali sudegti ir prarasti savitą kavos rūšiai būdingą poskonį.
Skrudinant kavą, labai svarbus skrudinimo laikas. Jis priklauso nuo kavos rūšies, pasirinktos temperatūros, jos dydžio, skrudinimo metodo ir skrudinamo kieko. Vidutiniškai kavos skrudinimo laikas būna apie 15-20 minučių. Tačiau stebėkite kavos pupelių būseną ir pasirinkite tinkamą laiką pagal norimą skonį.
Kava, pagal skrudinimą skirstomą į šviesiai, vidutiniškai, tamsiai ir labai tamsiai skrudintą kavą. Švelniau – šviesiai skrudintos pupelėse jaučiamas ryškesnis kavos rūšies poskonis, ilgiau skrudinta kava turės sodresnį ir kartesnį poskonį.
Kavos skrudinimas, subtilus, dėmesio reikalaujantis procesas. Skrudinant kavą, nuolat stebėkite jos spalvą. Proceso pradžiojoe pupelės palaipsniui keičia spalvą – nuo žalios į pilkšvai rudą ar netgi tamsiai rudą. Optimalus skrudinimo laikas pasiektas, kai pupelės yra tamsiai rudos spalvos. Jei juos juodos ir suanglėjusios – pradėkite iš naujo, nes pupeles sudeginote.
Kvapas kavos skrudinimo metu gali daug pasakyti apie tai, kaip jums sekasi. Pradžioje jausite žalios kavos kvapą – saldesnį vaisių ir gėlių aromatą, o skrudinimo pabaigoje – šokolado, cinamono ar netgi dūmų kvapą. Kai pajusite norimą kvapą, būkite pasiruošę sustabdyti skrudinimo procesą.
Kavą baigus skrudinti labai svarbu ją atvėsinti. Tai padeda sustabdyti skrudinimo procesą ir išvengti perteklinio kavos pupelių kaitinimo, kuris gali neigiamai paveikti jos skonį. Kavai atvėsus, ekspertai rekomenduoja prieš malant pupeles palikti bent kelias dienas pastovėti – pailsėti. Tai leidžia išsiskirti kavoje esantiems aliejams, kurie kavai suteikia subtilų aromatą ir skonį.
Visi su kava susiję procesai mane žavi tuo, kad juose nuolat yra vietos eksperimentuoti, todėl jei susigundėt pamėginti žalias pupeles paskrudinti, tą ir padarykite ir parašykite kaip sekėsi. O dar geriau – atsiųskite ir man pabandyti kaip jūsų eksperimentas pavyko!
Ar kada susimąstėte, kokį pėdsaką paliekate kiekvieną kartą gurkšnodami kavą? Nors daugeliui mūsų kava yra…
Ar kada nors stovėjote parduotuvėje prieš kavos lentyną ir jautėtės pasimetę tarp daugybės pasirinkimų? Suprantu…
Nesvarbu, ar esate tikras kavos entuziastas, ar tiesiog mėgstate geros kavos puodelį ryte, espresso kava…
Kas yra Cold Brew? Cold brew – tai šaltos kavos gėrimas, kuris gaminamas ilgai mirkant…
Vieni ją dievina, kiti nekenčia, o mažamečių tėvai kitokios kavos apart šaltos dažnai ir negeria,…
Kaip kofeinas mus žadina: Sunkus rytas, reikia kavos? Kavoje esantis kofeinas – tai medžiaga, kuri…
View Comments