Categories: Kavos ruošimas

Kavos skonis. Kaip apibūdinti skonį ir aromatą?

Kavos gėrimo patirtį sudaro dvi dalys: aromatas ir kavos skonis. Kava gali būti karti, rūgšti, o gali būti nei tokia, nei tokia. Gali turėti gėlių poskonį, o kvapas gali priminti šokoladą, dūmus, riešutus ar dar ką.

Kartais, kad apibūdintum kavos skonį ir aromatą reikia praplėsti savo žodyną. Viena iš priežasčių, kodėl kava taip išpopuliarėjo pasaulyje turbūt ir yra jos skonių įvairovė. Manau, kad atėjo laikas pakalbėti, kaip galime geriau kalbėti apie kavą. 

Kas yra kavos skonio natos?

Kavos poskoniai dažnai vadinami skonio natomis. Tai labiau subtilūs, dažnai sunkiai pastebimi nukrypimai nuo “įprasto” kavos skonio. Kodėl jie vadinami natomis? Tikslaus atsakymo neradau, bet galbūt dėl to, kad tie paskoniai suvirpina tam tikras asociacijas panašiai, kaip įvairūs garso dažniai suvirpina stygas.

Iš kur atsiranda kavos natos?

Galbūt kyla klausimas iš kur atsiranda šie subtilūs kavos skonio skirtumai. Atsakyti nėra labai paprasta tai priklauso nuo keleto aspektų, tačiau apibendrinant didžiausios įtakos turi kavos rūšys ir kaip skirtinguose rūšyse esantys poskoniai išryškinami ar paslėpiami kavą apdorojant ir kaip paruošiamas kavos puodelis.

Kavos natos – ne pridėtiniai skoniai

Svarbu atkreipti dėmesi, kad kai kalbame apie kavos skonių natas nekalbame apie pridėtinius skonius – įvairius sirupus ar aliejus, kurie kartais naudojami suteikti kavai tam tikrą poskonį. Kavos skonių natos – tai natūralūs kavoje esantys poskoniai.

Kavos rūšys ir kilmė

Virš 90 procentų visos išgeriamos kavos yra vienos iš dviejų rūšių – Arabikos arba Robustos, tačiau egzistuoja dar šimtai porūšių, kiekvienas su savo subtilybėmis. Tačiau kilmės vieta arba kaip ir kur užauginta kava turės didžiausią poveikį randamiems poskoniams. Vandens ir tiesioginiu saulės spindulių kiekis, auginimo aukštis ir net netoli augantys kiti augalai turės poveikio galutiniam kavos poskoniui. 

Įvairūs kavos mišiniai randami daugelyje kavinių, kartais vadinami ‘house blends’ priimtini daugeliui žmonių ir tiesą sakant gali būti malonesni ir skanesni nei vieno regionio (single origin) kava, tačiau geriausia poskonius pajusi ragaudamas būtent “single origin” kavos. Tai kava, kuri auginama tame pačiame regione su tam regionui būdingomis skonio natomis. 

Tokios kavos Lietuvoje rasti darosi vis lengviau. Nemažą pasirinkimą turi Hurracan, Musangas ir Taste Map.

Apdorojimas ir kavos ruošimo būdai

Nors kavos skonių natos kyla iš rūšies ir auginimo būdo, šios savybės gali būti pakeistos, išryškintos arba paslėptos kavą skrudinant, malant ar ruošiant.

Šviesesnėje kavoje paprastai būdingos skonių natos jausis labiau, ypač rūgštesni prieskoniai, o tamsiau skrudintoje šie poskoniai jausis vis mažiau, kava dažnai atrodys kartesnė. Na, o aišku kavą sudeginus, jausi tik dūmų ir anglies poskonį (nerekomenduoju).

Kavos skoniui poveikį žinoma turės ir vandens kiekis, kaip smulkiai sumalta kava ir kokiu būdu bei kokio kavinuko pagalba buvo paruošta kava.

Kaip apibūdinti ką ragauji?

Taigi, kaip apibūdinti kavos skonį. Kaip atpažinti kavos skonių natas?

Tai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Svarbu kavą ragauti lėtai, susitelkti į tai ką ragauji, sustoti pagalvoti apie tai ką jauti. Skonį atpažinti gali padėti vanduo. Jo atsigėrus papildomi poskoniai bus nuplauti ir geriau jausi kavos skonį. Taip pat kartais verta pasiruošti kelis nedidelius puodelius kavos.  Kartais kavos natas lengviau atpažinti, kai turi su kuo palyginti. Tam gali padėti ir kavos degustacijos.

Įvardinti tai ką jauti ir ragauji padės žemiau šiame įraše pateiktas skonių ratas. Dažnai skonį atpažįstame, tačiau jį tiksliai įvardinti sunku. Būtent tam šis įrankis ir skirtas. Jei jauti saldumą, galbūt gali įvardinti ar tai labiau primena šokoladą, saldainius ar vanilę.

Nėra blogų poskonių.

Jei kavą sumaišei su kačių ėdalu ar ją sudeginai skrudindama, galbūt geriau to poskonio neragauk, tačiau jei kava gera, poskonių esmė yra suteikti įvairovės, rask sau skaniausią, jei tau nepatinka rūgšti kava, nesakyk, kad ji bloga, nes skoniai skiriasi ir galbūt tavo kaimynui iš antro aukšto patinka būtent citrusinius vaisius primenanti rūgštesnė, šviesiai skrudinta kava.

Pradėk mėgautis

Na ir žinoma, kuo daugiau praktikos turėsi, tuo lengviau bus atpažinti skonių natas. Todėl nusipirk kelis skirtingų regionų kavos pakelius ir pradėk ragauti. Pasimėgauk ne tik kava, bet ir atrasdamas skirtingus kavos poskonius. O kaip sekasi degustuoti ir kq pavyko atrasti parašyk man instagrame @1kava.lt.

Taip pat skaityk ankstesnį įrašą apie kavos istoriją.

Jonas

View Comments

Share
Published by
Jonas
Tags: kavos skonis

Recent Posts

Tvari kava: kaip mėgautis kava nekenkiant planetai

Ar kada susimąstėte, kokį pėdsaką paliekate kiekvieną kartą gurkšnodami kavą? Nors daugeliui mūsų kava yra…

1 mėnuo ago

Kaip išsirinkti kokybišką kavą: išsamus vadovas pradedantiesiems

Ar kada nors stovėjote parduotuvėje prieš kavos lentyną ir jautėtės pasimetę tarp daugybės pasirinkimų? Suprantu…

1 mėnuo ago

Espresso kava: Kaip ją paruošti ir mėgautis namuose

Nesvarbu, ar esate tikras kavos entuziastas, ar tiesiog mėgstate geros kavos puodelį ryte, espresso kava…

4 mėnesiai ago

Kaip pasigaminti Cold brew namuose?

Kas yra Cold Brew? Cold brew – tai šaltos kavos gėrimas, kuris gaminamas ilgai mirkant…

6 mėnesiai ago

Kaip paruošti šaltą kavą? 14 šaltos kavos rūšių

Vieni ją dievina, kiti nekenčia, o mažamečių tėvai kitokios kavos apart šaltos dažnai ir negeria,…

6 mėnesiai ago

Kaip veikia kofeinas – kodėl kava mus žadina?

Kaip kofeinas mus žadina: Sunkus rytas, reikia kavos? Kavoje esantis kofeinas – tai medžiaga, kuri…

7 mėnesiai ago