Kava – tai ne tik kasdieninis gėrimas, bet ir pasaulis pilnas skonių. Dvi dominuojančios kavos rūšys, Arabika ir Robusta, gali atrodyti panašios, juk jоs abi to paties augalo, o vėliau gėrimo rūšys, bet įsigilinus paaiškėja jų išskirtinės savybės, kurios kavos megėjų nuomonėms dėl skonio verčia išsiskirti.
Arabika: Subtilumas ir Elegancija
Arabika yra populiariausia kavos rūšis, pasižyminti unikaliu subtiliu bei išskirtiniu skoniu. Tai gėrimas, kuris dažnai siūlo švelnesnį, saldesnį ir šviesesnį skonį. Puikiai auganti šiltesnėse kavos plantacijų vietose, Arabika džiugina mėgėjus vaisių poskoniu, kartais primenantį vanilės ar šokolado atspalvius. Kavoje pagamintoje iš Arabikos kavos pupelių galima atpažinti daugiau skonio natų.
Arabikos kava turi mažesnį kofeino kiekį nei Robusta, todėl ji puikiai tinka tiems, kurie ieško skonio be pernelyg stimuliuojančio poveikio. Tai ideali kava tiems, kurie nori subtilaus poskonio ir gurmaniškumo.
Robusta: Stiprumas ir Drąsa
Priešingai nei Arabika, Robusta yra kava, kuri prikelia lavonus. Su savo kartesniu skoniu ir riešutų ar dūmų atspalviais, ši kava siūlo greitesnį kofeino „smūgį”. Jos pupelės turi didesnį kofeino kiekį, o augdamos pupelės yra atsparesnės ligoms, tai leidžia Robustai augti aukštesnėse ir drėgnesnėse vietovėse. Robusta yra antra pagal populiarumą kavos rūšis po Arabikos. Visos kitos rūšys sudaro vos kelis procentus visos užauginamos kavos.
Robusta kava puikiai tinka tiems, kurie vertina stiprų skonį ir kavos suteikiamą žvaluma. Tai puikus pasirinkimas, norint gauti ryto energijos, nes ji pasižymi intensyviu skoniu ir turtingu kūnu, o kofeino kiekis tikrai puikiai pažadina. Tiesa jos skonis ne kiekvienam ir mažiau žmonių ją geria norėdami ‘pasimegauti’.
![Arabika ir Robusta, kavos puodeliuose](https://1kava.lt/wp-content/uploads/2024/02/Black-and-White-Minimalist-Business-Presentation-2-1024x576.jpg)
Skirtumai ir Panašumai.
Arabika ir Robusta turi savo išskirtinius bruožus, jas atpinti galima ne tik iš skonio. Skiriasi ir augalų bei pačių kavos pupelių išvaizda. Robustos pupelės pavalesnės, paprastai smulkesnės, o Arabikos pailgesnės.
Tačiau yra ir bendrų savybių. Abu tipai auga kavos plantacijose, abi apdirbamos labai panašiai, o galutinį skonį lemia auginimo vieta, klimatas ir kitos augimo sąlygos. Šios rūšys yra kavos pasiūlos pagrindas, kuris sukuria įvairių skonių paletę pasaulinėje kavos rinkoje, šios dvi rūšys sudaro daugiau nei 90 procentų visos pasaulyje užauginamos ir parduodamos kavos.
![Kavamedžio augalas](https://1kava.lt/wp-content/uploads/2024/02/Kavos-augalas-1024x576.jpg)
Kavos Rūšių Svarba
Kiekviena kavos rūšis ne tik atskleidžia kultūrinį ir geografinį jos kilimo tašką, bet ir pritraukia skirtingų skonių gurmanus. Arabika ir Robusta suteikia mums galimybę atrasti įvairovę kavos pasaulyje. O tūkstančiai porūšių bei skirtingi kavos apdirbimo bei ruošimo būdai užtikrina, kad kiekvienas ras būtent tai ko jam norisi.
Priklausomai nuo mūsų skonio ir norų, galime pasirinkti tarp subtilios Arabikos ir stiprios Robustos. Abi rūšys siūlo išskirtinį kavos skonį, kuris gali tapti kasdienio gyvenimo malonumu.
Kuri – Arabika ar Robusta tau patinka labiau?
Ieškai kavos internetu? Rekomenduoju apsilankyti Kavos draugo parduotuvėje
9 komentarai – “Arabika ir Robusta. Savybės ir skirtumai”
[…] esi girdėjęs apie ‘Arabika’ ir ‘Robusta’ – tai populiariausių kavos rūšių pavadinimai. Na, o trečioji populiariausia rūšis […]
[…] ir tai ką šiandien vadiname kava – tai nebera tik juodas, kartus (dažniausiai pigesnės Robustos rūšies) gėrimas skirtas suaugusiems. Vis gi klausimas liko “Kas tokį gėrimą sugalvojo ir kaip jis […]
[…] 90 procentų visos išgeriamos kavos yra vienos iš dviejų rūšių – Arabikos arba Robustos, tačiau egzistuoja dar šimtai porūšių, kiekvienas su savo subtilybėmis. Tačiau kilmės vieta […]
[…] žingsnis. Skrudinimas padeda kavos skoniui išryškėti, todėl prieš skrudinimą, svarbu išsirinkti aukštos kokybės kavą, kuri yra šviežia ir turi išskirtinį […]
[…] jų turi savo unikalių savybių. Sunkiau auginamos ir aukštesnės kokybės rūšys, tokios kaip Arabika, gali kainuoti daugiau, nei žemesnės kokybės rūšys, kaip Robusta. Aukštos kokybės pupelės, […]
[…] tai nuo ko priklauso kavos skonis, žinote, kad jam įtaką daro daygybė skirtingų faktorių. Nuo pupelių rūšies, skrudinimo, iki malimo ir kavos ruošimo būdų. Ko anksčiau neaptarėm – vandens […]
[…] NE. Svarbus ir skrudinimo būdas, malimas, kavos rūšis ir kokį vandenį naudosime bei žinoma pateikimas ir atmosfera, kur kava geriama. Tačiau kava yra […]
[…] gaminimui dažniausiai naudojami du pagrindiniai kavos pupelių tipai: arabika ir robusta. Kiekvienas jų turi savo privalumų, o dažnai jų mišiniai naudojami siekiant sukurti idealų […]
[…] įdomu, ansktesniame įraše aptariau daugiau apie Arabicą ir Robustą […]