Categories: Kavos ruošimas

AeroPress kavinukas – kaina, naudojimas, pliusai ir minusai

Prieš mažiau nei dešimtmetį atsiradęs, 2005 m. pasauliui pristatytas mažas, modernus ir lengvai prižiūrimas AeroPress kavinukas šiandien yra vienas populiariausių kavos prietaisų namuose ir kelionėse. Taigi, buvo tik laiko klausimas, kada prieisiu jį aprašyti. 

Nuo ko svarbu pradėti, tai kavinuko paskirtis. Šis kompaktiškas, plastikinis AeroPress aparačiukas skirtas vieno kavos puodelio ruošimui, todėl geriausiai tinka kai kavos nori sau arba sau ir dar vienam žmogui – kitaip tariant – mažais kiekiais – vieną ar du espresso puodelius. Dėl šios priežasties jo nepamatysi naudojamo kavinėse.

Dėl tos pačios priežasties jei laukia didesnis renginys, Aeropress nerekomenduočiau, nes tiesiog nespėsi spausti, valyti ir keisti filtrų. Geriau pasirinkti kitą prietaisą, pavyzdžiui drip-machine. O kad jau prakalbome apie ruošimo būdą, tai štai kaip šis kavinukas veikia.

Kaip teisingai naudoti AeroPress?

Šiaip AeroPress technologija labai paprasta – rankomis sukuriamo spaudimo pagalba vanduo stumiamas per kavos tirščius ir popierinį filtrą tiesiai į kavos puodelį. Nors jį naudoti nesudėtinga, turiu prisipažinti, kad ruošdamas šitą įrašą ir skaitinėdamas ką apie šį aparatą sako kiti, sužinojau, kad pats AeroPress’ą naudojau neteisingai, bet gyveni ir mokaisi…

Toliau įraše dalinuosi jau pasitaisęs ir skirtingose vietose patikrinta informacija. Štai žingsniai, kaip TEISINGAI kavą ruošti naudojant šį aparatą. 

  1. Išvalome ir sušildome aparatą. Kavos su dulkėmis turbūt nesinori?
  2. Įstatome filtrą į dangtelį ir sudrėkiname karštu vandeniu. Per sudrėkintą filtrą kava bėga geriau ir  neturi popieriaus prieskonio. Tai darant, aišku būtų gerai nenusideginti.
  3. Užsukame dangtelį su filtru ant pagrindinės (didžiausios) talpos ir pastatome, kad atsiremtų į puodelio kraštus.
  4. Įdedame kavos. Kiek? – čia jau pagal skonį, paprastai rekomenduojamas kiekis, tiek, kiek dėtume espresso šotui.
  5. Neskubėdami užpilame kavą karštu vandeniu, kad visi kavos tirščiai sušlaptų. Jei aparate yra skaičiukai, galima pilti orientuojantis pagal juos.
  6. Gerai išmaišome, kad neliktų sausų kavos dalelių ir įstatome stūmoklį (dalį su guminiu galu). Lengvai patraukus į viršų, turėtų susidaryti vakumas. Tuomet paliekame apie 40 sekundžių.
  7. Išlaukus stumiame ‘stumoklį’ iki galo. Stumiant lėtai nereikia daug jėgos.

Čia trumpas ir labai aiškus video anglų kalba parodantis patį aparato veikimo principą:

Nors principas nesudėtingas, bet naudojime yra tam tikrų subtilybių ir reikia praktikos. Neseniai sužinojau, kad yra rengiami net AeroPress čempionatai, taigi tapęs profesionalu turėsi kur parodyti savo įgūdžius.

AeroPress filtrai

AeroPress kavinukas yra priskiriamas filtriniams aparatams. Vienkartiniai filtrai naudojami AeroPress aparatams skiriasi nuo kitų filtrų savo forma, todėl juos rasti nėra taip paprasta. Šie apvalūs filtrai parduodami ten, kur prekiaujama ir pačiais prietaisais, pvz. Kavos draugas.

Aeropress daugkartinis filtras, nuotrauka iš aeropress.com

Pasirodo, kad yra ir nerūdijančio plienio daugkartinių filtrų. Taigi besirūpinantiems aplinka siūlau išbandyti, o jei išbandysite ir man parašykite, nes pačiam dar neteko, būtų labai įdomu, ar taip pat gerai prabėga ir kaip sudėtinga tokį filtrą išvalyti kitam naudojimui.

AeroPress kaina – kiek kainuoja toks aparatas?

Vienas iš didžiausių AeroPress privalumų yra kaina. Įsigijant naują kavinuką tiesiai iš oficialaus AeroPress gamintojo puslapio (nesu tikras ar siunčia į Europą) ar vietinių pardavėjų sumokėsi apie 40 Eurų. 

Nors retkarčiais reikės papildyti filtrų atsargas, pats kavinukas neturi papildomų priežiūros kaštų.

AeroPress GO

‘Aeropress GO’ nuotrauka iš aeropress.com

Klasikinis AeroPress variantas ir AeroPress GO yra dvi šio prietaiso versijos. GO versija sukurta, kaip dar kompaktiškesnė, keliaujantiems pritaikyta aparato atmaina, kuri parduodama su kelioniniu puodeliu. Nuo klasikinės versijos AeroPress GO skiriasi labai minimaliai, todėl jei turi vieną, nežinau ar verta įsigyti kitą, bet jei neturi nei vieno vertą pasidomėti ir palyginti. Turbūt pagrindinis klausimas, kurį turėtum sau užduoti – tai ar dažniau šiuo kavinuku planuoji ruošti kavą namuose ar keliaudama.

Aeropress aparato pliusai ir minusai

Nepaisant sportinės išvaizdos, Aeropress laikomas vienu geresnių kavos ruošimo būdų. Nors pats kavą labiau mėgstu ruošiamą kitais būdais. Tokį aparatą dovanų buvau gavęs ir aš. Nuo tada, kai gavau savo AeroPress praėjo gal 5 metai, bet jį vis dar kartais naudoju.  

Aparatui nereikia elektros, o tai šiais laikais jau labai didelis pliusas ne tik dėl kylančių elektros kainų, bet ir dėl mobilumo. Štai ir daugiau pliusų (ir minusų), jei galvoji apie Aeropress’o įsigijimą.

Pliusai:

  • Greitis – vieną puodelį kavos pasiruošti gali per nepilnai minutę, bet jei reikia kelių, reikia praskalauti aparatą, pakeisti filtrą, o tai gali užtrukti ilgiau.
  • Mobilumas – Aeropress’ą lengva pasiimti į kelionę. Jis neužims daug vietos ir su savimi turėsi pusiau profesionalų aparatą, kuriam nereiks energijos šaltinio.
  • Kaina – Aeropress’ai pigūs. Originalus variantas kainuoja apie 40 eurų.

Minusai

  • Ruošiamos kavos kiekis – Su aeropressu pasiruoši neblogą espresso šotą. Gali ir mažą kavos puodelį pasiruošti, bet jei kavą mėgsti dideliame puodelyje ar nori dalintis, teks ruošti kelis kartus.
  • Reikia specifinių apvalių filtrų – jų greičiausiai reikės užsisakyti internetu, nes jie nėra pakankamai populiarūs, kad rastumei maisto prekių parduotuvėse.

Tiek pradžiai apie AeroPress. Jei kažką praleidau, arba išbandei ir nori pasidalinti savo patirtimi – parašyk per Instagramą.

Jonas

View Comments

Share
Published by
Jonas
Tags: Kava

Recent Posts

Tvari kava: kaip mėgautis kava nekenkiant planetai

Ar kada susimąstėte, kokį pėdsaką paliekate kiekvieną kartą gurkšnodami kavą? Nors daugeliui mūsų kava yra…

1 mėnuo ago

Kaip išsirinkti kokybišką kavą: išsamus vadovas pradedantiesiems

Ar kada nors stovėjote parduotuvėje prieš kavos lentyną ir jautėtės pasimetę tarp daugybės pasirinkimų? Suprantu…

1 mėnuo ago

Espresso kava: Kaip ją paruošti ir mėgautis namuose

Nesvarbu, ar esate tikras kavos entuziastas, ar tiesiog mėgstate geros kavos puodelį ryte, espresso kava…

4 mėnesiai ago

Kaip pasigaminti Cold brew namuose?

Kas yra Cold Brew? Cold brew – tai šaltos kavos gėrimas, kuris gaminamas ilgai mirkant…

6 mėnesiai ago

Kaip paruošti šaltą kavą? 14 šaltos kavos rūšių

Vieni ją dievina, kiti nekenčia, o mažamečių tėvai kitokios kavos apart šaltos dažnai ir negeria,…

6 mėnesiai ago

Kaip veikia kofeinas – kodėl kava mus žadina?

Kaip kofeinas mus žadina: Sunkus rytas, reikia kavos? Kavoje esantis kofeinas – tai medžiaga, kuri…

7 mėnesiai ago