Mažai kas gali lygintis su šviežiai maltos kavos kvapu. O kavos malimas – žingsnis, kavos ruošimo procese, kaip ir skrudinimas, bei pačio kavos gėrimo ruošimas, darantis didelę įtaką kavos skoniui. Kuo skiriasi skirtingos kavamalės ir kokią pasirinkti?
Štai keletas faktų apie kavos malimą, įrankius ir techniką, kurie gali padėti susidaryti bendrą vaizdą apie tai, kokią įtaką skoniui daro kavos malimas.
Ar tikrai šviežiai malta kava geriausia?
Trumpas atsakymas- „Taip”.
Dėl kavos skrudinimo ir malimo metu išsiskiriančių naturaliai kavos pupelėse esančių aliejų, kurie tirpsta vandenyje ruošiant kavą, šviežiai malta kava pasižymi nuostabiu aromatu bei sodresniu skoniu. Netrukus po malimo, kavos pupelės pradeda oksiduotis, o tai reiškia, kad skonis ir aromatas pradeda blėsti. Todėl visada stenkitės malti tik tiek kavos, kiek ketinate iškart sunaudoti. Nepamirškite, kad šviežiai maltos kavos pupelės yra raktas į geriausią skonį.
![Kavamalė su malta kava](https://1kava.lt/wp-content/uploads/2024/04/48cb3f10-8ea7-4cde-a563-fbf75c3164d9.jpeg)
Ką apsvarstyti renkantis kavamalę?
Kavos aparatai skiriasi savo mechanizmais, techninėmis galimybėmis ir patikimumu. Vieni geba malti smulkiau, kiti greičiau. Štai keletas dalykų ką vertą turėti omenyje renkantis kavos malimo aparatą:
Kavos dalelių smulkumas ir Kavos ruošimo būdas
Renkantis kavos malūnėlį svarbu atkreipti dėmesį į tai kokiu kavos ruošimo būdu ruošite kavą. Aparatai kuriuose kavos tirščiai turi ilgesnį sąlytį su vandeniu, pavyzdžiui French press, reikalingas rupesnis malimas, nes malant labai smulkiai, kaip tai rekomenduojama espresso aparatams, kava gali pritraukti per smarkiai ir būti karti.
Malimo mechanizmas ir malimo tolygumas
Renkantis kavamalę, svarbu atkreipti dėmesį į malimo mechanizmą.
Peiliukų kavamalės yra pigesnės, jos kavą kapoja mažais peiliukais, tačiau jos malą nevienodai, vieni gabalėliai supjaustomi daug kartų ir virsta dulkėmis, o kiti lieka didesni o tai gali turėti įtakos kavos skoniui.
Girnų kavamalės yra brangesnės, bet jos užtikrina tolygų malimo dydį, nes pupelių nepjausto, o jas traiško, kas yra būtina norint pasigaminti puikios kavos.
Rankinis ar elektrinis malūnėlis?
Pasirinkimas tarp elektrinio ir rankinio malūnėlio galiausiai priklauso nuo to ar labiau vertinate greitį ar pojutį. Vieniems kavos ruošimas, tai procesas, kuris prilygsta meditacijai, kitiems, tai laiko švaistymas, kurį noris atlikti greitai ir kiek įmanoma efektyviau. Jei skubate ar kavą gaminate dideliais kiekiais (pavyzdžiui kavinėje), geriausia rinktis elektrinę kavamalę, kuri pupeles susmulkins per kelias sekundes.
Jei kavą mėgstate ruošti lėtai. Užuosti kavos aromatą, o gal tiesiog kavą geriate vienas bei norite sutaupyti. Rankinis kavos malūnėlis puikiai gali atlikti kavos malimo funkciją.
Malimo technika:
Kavos dalelių smulkumas
kaip jau minėjau, kavos malimo smulkumas svarbus renkantis kavos gaminimo metoda, todėl ir kavamalėje turėtų būti galimybė pasirinkti malimo smulkuma, o jei tokios galimybės nėra, aparatas turėtų malti taip smulkiai ar stambiai, kaip reikalauja ruošiamso kavos metodas.
Pastovumas
Geras kavos malimo aparatas su tais pačiais nustatymais pupeles nuolat mals vienodai, o tai padės išlaikyti vientisą skonio profilį, ruošiant kavą tuo pačiu metodu, išgauti tokį pat skonį.
Temperatūra
Pupelės malamos naudojant trintį, o tai kelia temperatūrą, todėl kavos pupelių malimo metu svarbu atkreipti dėmesį į temperatūrą, kad būtų išvengta pernelyg didelio jų pašildymo, kas gali pakenkti skoniui.
Eksperimentuokite!
Galų gale, kavos malimas yra meno forma, kurią galima išmokti ir tobulinti. Supratus įrankių, technikos ir jų poveikio skoniui svarbą, galima sukurti puikų kavos puodelį. Atminkite, kad kiekvienas malimo būdas atskleidžia skirtingus kavos niuansus, todėl eksperimentuokite ir atraskite, kas jums patinka labiausiai!
O kavos malūnėlį įsigyti galite kavos reikalų e-parduotvėje!
3 komentarai – “Kavos malimas: technika, įrankiai ir skonio skirtumai”
[…] Skirtingi malimo aparatai skirtingai susmulkina kavos pupeles. Geriausi (ir dažniausiai brangiausi) jas sutraiško į labai panašaus dydžio daleles, taip malta kava vandenį praleidžia vienodai, todėl paruošta kava išlaiko vientisą skonį ir tekstūrą. […]
[…] kava yra auginama, tuomet plaunama, džiovinama, skrudinama, malama ir galiausiai ruošiamas kavos gerimas. Kava paprastai gaminama iš arabikos ar robustos kavos […]
[…] NE. Svarbus ir skrudinimo būdas, malimas, kavos rūšis ir kokį vandenį naudosime bei žinoma pateikimas ir atmosfera, kur kava geriama. […]